top of page
Wedstrijden: Licenties en Stuurbordnummer

Licenties en Stuurbordnummer

Om aan wedstrijden te mogen deelnemen heb je een (stuurbord) -nummer en, afhankelijk van type wedstrijd, een licentie nodig. Lees het onderstaande goed door en voorkom teleurstellingen.
NB: ieder lid van FCC Ammersoyen wordt door het bestuur ingeschreven bij NFF en de KNWU voor je clubbasislicentie.

Clubwedstrijden

Voor alle wedstrijden heb je een stuurbord en zijbord met nummer je nodig. Van de club kun je tijdelijk een stuurbordnummer in bruikleen krijgen voor de clubwedstrijd. Het makkelijkste is om het nummer van de NFF te nemen voor de clubwedstrijden, dit staat gelijk aan je FCC Ammersoyen klant nummer (kijk hiervoor op de digitale factuur van je contributie of log in op deze site). Je mag natuurlijk ook een eigen bordje maken. De voorwaarde is dat het duidelijk leesbaar moet zijn van minimaal 20 meter afstand. Hou er rekening mee dat de NFF en KNWU andere eigen hebben.

LET OP! Gebruik het hele jaar hetzelfde nummer voor alle clubwedstrijden. Wil je zelf niet klussen? Kijk dan eens op bmxsticker voor stuurborden en zijborden met nummers.

 

 

 

NFF wedstrijden

Via FCC Ammersoyen krijg je een NFF stuurbordnummer. Als je wilt meerijden met wedstrijden van de NFF dan moet je er alleen voor zorgen dat je een stuurbord en zijbord hebt met je NFF nummer er op. Dit stuurbord en zijbord ben je verplicht op je fiets te dragen tijdens een wedstrijd van de NFF.

KNWU wedstrijden

LET OP! Als wij je hebben ingeschreven bij de KNWU ontvang je van de KNWU een inlogcode voor mijnKNWU en je clubbasislicentie. Echter mag je dan nog niet deelnemen aan KNWU wedstrijden.

Je hebt dan nog een persoonlijke wedstrijdlicentie en KNWU stuurbordnummer nodig. Deze is aan te vragen via mijnKNWU.

Afhankelijk van leeftijd en soort wedstrijd zijn er verschillende licentie vormen. Daarnaast zijn er nog eisen met betrekking tot nummers en transponder. Kijk voor meer informatie op de site van KNWU. 

Met een start- of wedstrijdlicentie kun je deelnemen aan laagdrempelige wedstrijden, de zogenoemde FUNklasse wedstrijden. Hier heb je niet direct veel wedstrijd ervaring voor nodig. Door mee te doen aan deze wedstrijden kun je veel ervaring opdoen. Als je het leuk vindt en meer uitdaging wilt kun je daarna misschien wel nationale wedstrijden rijden.

Het verschil tussen een start- en wedstrijdlicentie

Met een startlicentie kan je op de club deelnemen aan clubwedstrijden. Daarnaast kan je op het laagste niveau meedoen aan landelijke wedstrijden, de zogenaamde FUNKlasse wedstrijden. Dit zijn wedstrijden zoals de NK Clubs, of BMX Zuid Competitie (BZC, voorheen AK).

Met wedstrijdlicenties kan je zowel meedoen aan clubwedstrijden maar daarnaast op landelijk niveau aan wedstrijden op hoger niveau meedoen. Dit zijn bijvoorbeeld de Top Competitie wedstrijden (TC's) en NK's. Lijkt je dit leuk (of word je op ons verzoek gevraagd) dan vraag je een licentie jeugd aan. Hiermee kan je alle nationale en internationale wedstrijden rijden.

De kosten voor een licentie verschillen per leeftijdscategorie. Meer informatie over de kosten en het aanvragen van een start- of wedstrijdlicentie vind je op de site van het KNWU.


Stuurbord nummer aanvragen

Als je licentieaanvraag volledig is afgerond kan je pas een stuurbord nummer aanvragen. Een stuurbord nummer is nodig om deel te mogen nemen aan BMX wedstrijden. Vanaf 1 januari (ieder jaar) kan je een nieuw stuurbord nummer aanvragen via MijnKNWU. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet. Zeker voor de groep die nationaal rijdt is dit belangrijk, want ben je te laat dan kan je helaas niet mee doen met bijvoorbeeld het Nederlands-, Europees- of het Wereld Kampioenschap.

Je krijgt een stuurbord nummer altijd toegewezen. Heb je aan het eind van het jaar een stuurbord nummer aangevraagd omdat je net begonnen bent met fietsen, dan zal je per 1 januari het nieuwe jaar opnieuw een stuurbord nummer moeten aanvragen. Als je op tijd bent met je aanvraag behoud je vaak hetzelfde nummer, dus dat scheelt gelukkig weer!

Je vraagt een stuurbord nummer dus aan via je inlogomgeving van MijnKNWU. Je kan deze alleen aanvragen als je een startlicentie hebt. Na je aanvraag voor een stuurbord nummer duurt het ongeveer 2 dagen voordat je nummer beschikbaar is. Hieronder een paar handige sites voor het bestellen van je stuurbord benodigdheden:

Op de site van het KNWU vind je meer informatie over het aanvragen van een stuurbord en de kleuren die het bord en de cijfers moeten hebben. Lees hier de regels BMX stuurbord en zijbord 2021.

Transponder

Bij de meeste wedstrijden, zoals Topcompetitie wedstrijden en het NK, die via de KNWU worden georganiseerd is het verplicht om met een chip (ook wel transponder genoemd) aan de start te verschijnen. Met deze transponders wordt de tijdmeting gedaan en automatisch de uitslag opgemaakt. Je plaatst de chip op je voorvork, zo dicht mogelijk bij de naaf. Bij deelname aan een wedstrijd moet je er zelf voor zorgen dat de juiste chip gekoppeld is in jouw MijnKNWU account. De registratie doe je dus zelf in je MijnKNWU account. Je kunt ook starten met de chip van een ander. Laat de chip dan eerst verwijderen door die persoon, zodat jij deze kan registreren in je MijnKNWU account. Huur je een chip van de organisator dan is deze vooraf geregistreerd door de organisator in MijnKNWU bij de organisator. Vervolgens kan deze aan jou worden toegewezen. Lees hier meer over de keuze en aanschaf van een transponder.

Uitslagen

Op www.bmxnederland.nl de uitslagen van wedstrijden vermeld staan? Je kan hier vaak zien of je door bent naar een kwart, halve of hele finale. Maar je kan hier tijdens een wedstrijd ook vaak zien op welk nummer je moet gaan staan in het parc ferme en welk nummer je hebt bij het starthek.

Zijbord
Stuurbord
bottom of page